Vanilje macarons med chokolade ganache

Macarons... 

Den franske, lækre lille makron, men som også kan volde en masse ballade i køkkenet. 

Jeg stiftede selv bekendskab med den her dristige lille fætter i 2011, og efter jeg flyttede over i den nye lejlighed, så er de begyndt at drille mig en smule! Jeg er sikker på, at jeg døjer med at finde den helt rette temperatur i min nye ovn, hvor de bliver bagt bedst. Men øvelse gør mester og som oftest, hvis noget ikke lykkedes for mig, så bliver jeg ved, indtil jeg finder fidusen. Sådan er det også med de her macarons. 

Du skal ikke lade dig skramme ved at lave de fine små makroner. Hvis de ikke skulle lykkes dig, så vil smagen formentlig være ligeså lækker, det er blot udseende som vil blive anderledes. 

 

Det der kendetegner macarons er: 

  • De består af 2 små kager lagt sammen med lækkert fyld
  • De har en 'frynset' kant i bunden, kaldes Pied. På dansk kaldes det foden. 
  • De har et glat og svagt kuplet udseende.
  • De er sprøde uden på, men dejlig svampet i midten.

Der er et par gode råd, når du kaster dig ud i macarons bagning. Der findes mange guidelines på nettet og jeg følger ikke dem alle, man kan jo heller ikke blive ved, vel? 🙂 

 

Men nogle råd jeg har erfaret mig, som jeg synes virker for mig er: 

  • Når du pisker dine æggehvider til bløde toppe, så lige inden de er færdige, giv dem en knivspids salt. Det holder lidt på luftigheden. 
  • Sigt din flormelis og evt mandelmel. På den måde undgår du klumper og ujævnheder. 
  • Når du vender mandelmelet i æggehviderne, så skal du fortsætte indtil massen bliver dejlig blød, hvor massen roligt flyder ud. Dette er en svær balance, prøv dig frem. 
  • Tørre tid. Den er vigtig. Det er tørretiden, der er med til at skabe det blanke look. Ofte står der 30 min i opskriften, men dette er afhængig af, hvor våd din dej er og hvor varmt der er i rummet. Du skal kunne røre dine ubagte macarons, uden at der sidder dej på dine fingre. 
  • Den sidste er: Bag dem ikke for længe, så bliver de tørre. Det afhænger selvfølgelig også af størrelse, men når de har dannet fine fødder og fået en smule farve, ikke meget! Så er de ved at være der. Jeg plejer at give mine ca 10 min, hvis de er alm. i str.

Har du mod på at fortsætte? Det håber jeg du har! Kast dig ud i det. Uanset hvad, så skal de nok smage godt. 

 

Klassisk Vanilje macarons

ca 20 sammenlagt

75 g stødte mandler eller mandelmel

115 g flormelis

2 store æggehvider - stuetemperatur

50 g sukker

1/2 tsk vanilje ekstrat, ren vaniljepuvler eller vaniljesukker

 

Kom stødte mandler og flormelis i en blender og blend i ca 15 sekunder. Sigt blandingen ned i en skål. Anvender du mandelmel, behøver du ikke blende det, men sigt gerne både mel og flormelis igennem en sigte.
Læg bagepapir på 2 bageplader. Er du i tvivl om du kan sprøjte ensformige cirkler ud, så kan du tegne cirkler på bagsiden af bagepapiret som en guide.
Gør derefter din sprøjtepose klar med en 1 cm tyller.
Kom æggehvider i en stor skål og pist, til du kan danne bløde toppe. Herefter tilsætter du en knivspids salt og pisker kort.
Kom sukker i lidt af gangen (ca 2 tsk). Du vil til sidst få en fast, blank marengsmasse. Pisk vanilje ekstakt i til sidst. Her kan du også tilsætte farve, hvis du ønsker det.
 
Fold 1/3 mandelblanding i af gangen med en spatel. Når al mandelblandingen er grundigt foldet i, så fortsætter du med og folde stille og roligt, til du får en blank dej med en tyk "lang" konsistens.
Hæld dejen i din sprøjtepose og tryk 40 små cirkler ud (jeg plejer og trykke let og tælle til 3, så bliver de lige store). Her kan du også tegne cirkler på bagsiden af bagepapiret, som du kan have til model.
Bank bagepladerne ned i bordkanten eller bank med hånden under pladen - dette hjælper med og fjerne luftbobler og danne pied (den "frynsede" kant/fod i bunden).
Lad macaronsene hvile i 30 min eller indtil du kan røre ved overfladen, uden der sidder dej på dine fingre.
Opvarm ovnen til ca 150 grader.
Bag macaronsene i 10-15 min - men kun 1 plade af gangen.
Lad dem hvile i 10 min inden du flytter dem over på en riste, hvor de kan afkøle helt.
 
Når dine macarons er helt afkølet, er de klar til at blive lagt sammen med det fyld du ønsker. 
Jeg elsker en god chokolade ganache i macarons, så her får du opskriften på den der er anvendt til disse.
 

Chokolade ganache

lille portion

120 g lys chokolade - anvend gerne god kvalitet.

1,5 dl fløde

20 g honning

45 g smør, stuetemperatur

 
Hak chokoladen fint og kom det i en skål. 
Bring fløden og honningen i kog i en tykbunde gryde.
Hæld den varme fløde over chokoladen. 
Rør godt til det bliver ens i konsistensen. Når temperaturen er faldet til 40 grader, kommer du smøren i og rører den ud i chokoladen. 
Hæld ganache på en pose eller sprøjtepose og lad det stå i stuetemperatur, dog højst 20 grader. - Ja det lyder skørt, men du kan være rolig, den smager dejlig.
Næste dag kan det med fordel komme i køleskabet. 
 
Så denne ganache kan du ikke lave samme dag, som du skal bruge den. Dog lover jeg, at det er værd at planlægge med den her, for den smager så dejlig. 
Jeg har for 4 år siden fundet opskriften på nettet, og jeg kan simpelthen ikke huske hvor. Så hvis ejermanden ser den her opskrift, så skriv endelig en privat besked til mig.
 

Jeg håber, du har lysten til at kaste dig ud i det. Det er virkelig en lækker lille kage og servere for ens gæster, og jeg har endnu ikke mødt en, der ikke kan lide dem. 

De små macarons er også blevet populære til at dekorere kager med, så det kan du også bruge dem til. 

Macarons kan godt fryses, med eller uden fyld. De holder sig højest ca 3 mdr på frys. Dog kan de godt miste lidt af deres sprødhed, men hvis de anvedes til fx pyntning af kager, så er der altid godt og have et lille lager på frost. 

 

Endelig skriv til mig hvordan dit macarons bagning går - og har du spørgsmål, så skriv endelig.

 1 thought on “Vanilje macarons med chokolade ganache”

  • Si bien la depresión puede causar sentimientos de tristeza, es mucho más profunda y tiende a persistir mucho más allá de cualquier causa o desencadenante específico Los tres implican sistemas corporales específicos que incluyen hormonas, músculos, vasos sanguíneos, sistema nervioso y emociones.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *